Ska du köpa hund? Tänk på det här

Det finns så många otroligt gulliga hundar och eftersom alla hundraser har olika personligheter finns det någon som passar för alla. En hund förgyller livet och blir verkligen ens bästa vän. Men om du vill köpa en hund och inte har varit hundägare tidigare kan det verka överväldigande med allt du måste ha koll på. Här kommer tips på vad du bör tänka på när du ska skaffa hund:

Köp alltid från någon som är pålitlig

Vissa hunduppfödare är bättre än andra. En del hunduppfödare har inte koll på om deras hundar har sjukdomar, är vanvårdade eller har en dålig stamtavla. Andra hundar du ser på annonssidor som Blocket eller Facebook kan vara smuggelhundar eller ha stora problem. Var försiktig med vem du köper från och välj en hunduppfödare som har koll på hundens stamtavla.

Missa inte hundförsäkringen

Hundar kan äta lite vad som helst och bli sjuka av det, eller så kan de skada sig om de råkar vara den klumpiga sorten. Att besöka veterinären då och då är oundvikligt om du äger ett husdjur, men det är en kostnad som lätt springer iväg ifall du inte har försäkring.

Läs gärna på Hundförsäkringar.nu för att jämföra olika försäkringar och hitta en som passar dig och din nya vän. Premien på några hundralappar om året kan spara dig mycket pengar i slutändan.

Läs på om hundens hälsa

En del raser får ofta höftproblem när de är äldre, medan andra får problem med tänderna. Läs gärna på om potentiella hälsoproblem som kan komma med åldern. Kunskapen gör att du kan förebygga det genom att till exempel inte låta en liten tax springa i trappor eller hoppa ner från höga möbler. Eller att du borstar tänderna på din lilla pudel från en ung ålder och kollar upp tänderna regelbundet.

Satsa på bra grundlydnad

Gå gärna till en hundtränare och träna på grundlydnad som inkallning och att hunden sitter still. När grundlydnaden sitter mår både du och hunden bättre, eftersom det gör att hunden beter sig bättre och slipper bli tillsagd lika ofta. Hundar mår bra av att veta vad som förväntas av dem.