Så här kan du bli en bättre fotograf

Om du drömmer om att bli en bättre fotograf ska du följa de här fyra tipsen.

Köp kamerautrustning som du har råd med

Det behöver inte vara den allra bästa kameran, blixten eller objektivet för att det ska bli bra foton. Så köp den bästa utrustningen du har råd med just nu och lär dig den. Du kan alltid uppdatera senare när du har blivit lite varm i kläderna.

Det är nämligen dina färdigheter som bestämmer om du är en bra fotograf eller inte och inte vilken typ av kamera du har. Men några saker ska du alltid ha: skaffa en kameraväska och linsrengöringsdukar för att se till att ingenting blir repigt och att allt är tillräckligt skyddat.

Lär dig att ta fotografier manuellt

Autofunktionen på kameran är praktisk när du måste ta ett foto snabbt, men du förbättrar dina färdigheter genom att fotografera manuellt. Det inkluderar slutartid, bländare, ISO och exponering. När du tar tid på dig att lära känna din DSLR-kameras manuella inställningar kommer du att kunna jobba effektivt inuti fotograferingen. När du vet hur du ska ta fotot blir du en mer effektiv fotograf.

Känn till konstens alla regler och bryt dem

Det finns regler inom fotografi som du såklart vill behålla, som till exempel komposition. Men när du har lärt dig reglerna kan det kännas begränsande och att det påverkar din konstnärliga frihet. Våga därför experimentera och bryt mot reglerna. Du kan till exempel testa en komposition som vanligtvis inte fungerar eller underexponera ditt motiv. Konst behöver inte alltid följa regler. Några exempel på det är fotograferna Philippe Halsman och Diane Arbus som ofta tänjde på gränserna eller hittade på helt nya.

Ta alltid foton i RAW

RAW-filer är stora, men de ger dig mest flexibilitet i hur du vill redigera efteråt. Du vill ofta komma så nära ditt önskade resultat som det bara går under fotograferingen. När du fotograferar i RAW har du flexibiliteten att ta ett foto och redigera det hur du vill. Det gör det till den perfekta filtypen för fotografering och ger dig full frihet att fixa till foton som inte var tagna under perfekta förhållanden.