Rätt typ av belysning med rätt fönsterlampor

Precis som varje rum behöver en viss typ av belysning, behöver olika typer av fönster en matchande form av belysning. När man väljer en stående eller hängande fönsterlampor bör man alltid vara uppmärksam på vilken typ av fönster man har. En person som har flera små fönster i sitt vardagsrum kan till exempel ha nytta av en stående lampa med justerbar arm så att ljuset kan placeras exakt där det behövs i rummet. Stora panoramafönster kräver däremot hängande lampor som kan ge tillräckligt med ljus utan att vara för hårda för ögonen. Om det inte finns några fönster alls i ett visst rum kan bordslampor med dimmer användas i stället. Du hittar massor av fönsterlampor (här)

Vilken fönsterlampa ska jag välja?

Många människor gillar att sitta och läsa en bok eller titta på tv på kvällen och därför behöver de en ordentlig belysning. Lamporna ska vara tillräckligt ljusa för att de tydligt ska kunna se vad de läser eller tittar på, men också mjuka så att de inte gör ont i ögonen efter en längre tid. Ljuset från gatulampor kan ofta vara för hårt för detta ändamål, vilket är anledningen till att många människor föredrar inomhusbelysning. För att få rätt typ av belysning måste en person ha en god förståelse för var de olika typerna av lampor kommer att ge tillräcklig belysning utan att vara alltför hårda. Många individer tänker inte ens på vilken typ av belysning de vill ha förrän det är för sent.

Hängande fönsterlampor

Vissa människor föredrar hängande fönsterlampor framför stående lampor eftersom de kan placeras på ett sådant sätt att de ger en balanserad belysning över ett stort område. Nackdelen är förstås att dessa typer av lampor kräver mer utrymme än andra typer och därför är det inte möjligt eller lämpligt att placera dem överallt. När man väljer hängande fönsterlampor är det viktigt att veta hur stort rummet är och om det finns några hinder i vägen (till exempel möbler). Det bör också finnas tillräckligt med eluttag på plats för personer som vill använda flera lampor samtidigt.

Stående fönsterlampor

Många husägare gillar att ha stående lampskärmar av genomskinligt glas eller kristallmaterial utan metallfot. Om den här typen av lampa är en del av den övergripande inredningen i ett rum,den kommer att se bra ut oavsett vilket slags rum den placeras i. Det finns också stålampor med metallfötter, vilket ger lampan ett lite modernare utseende. Det är viktigt att veta att dessa typer av lampor kan användas även om det finns hinder som blockerar sikten, eftersom de inte behöver ljus från alla sidor för att ge tillräcklig belysning för att läsa eller titta på tv.

Rätt ljus med rätt fönsterlampor

Som du ser finns det många olika typer av fönsterbelysning som passar för olika ändamål. Den enda nackdelen är att det krävs lite planering för att ta reda på vad som fungerar bäst var. Det är också möjligt att köpa flera typer av lampor för att se till att varje del av hemmet alltid har tillgång till tillräcklig belysning.