Bli av med silverfiskar

Silverfiskar finns i väldigt många svenska hem och det är inte farligt eftersom de inte sprider några sjukdomar, men det är ändå skadedjur som kan leda till flera problem. Den lilla silverfisken brukar ofta synas i avlopp, men kan även finnas i skåp, skafferier och andra utrymmen där den trivs. Silverfisken lever bara inomhus och är aktiv hela året runt.

Silverfiskar älskar fukt

Silverfiskar kommer vanligtvis in i hemmet från varor och saker som vi tar med oss hem. De kommer med andra ord från andra inomhusmiljöer och inte från sprickor i väggar eller golv som andra skadedjur kan göra. De gillar fuktiga saker som till exempel kartonger som har blivit blöta och fått små mikrosvampar. Stärkelse från klister är också en favorit.

I hela världen finns det ungefär 370 olika arter med silverfiskar, men i Sverige har vi bara två: långsprötad silverfisk och vanlig silverfisk.

Vanliga silverfiskar älskar fukt och när de har kommit in i bostäder så använder de sina antenner för att söka sig dit där det är fuktigt. Därför hittar vi dem ofta i badrum, i tvättstugor och vid avlopp. Silverfisken är ett nattdjur eftersom det är mycket ljusskyggt. De kommer fram ur gömstället när det har blivit mörkt. Det kan därför vara svårt att upptäcka dem och det är vanligt att vi inser att vi har silverfiskar hemma först när vi hittar deras döda kroppar.

Långsprötade silverfiskar gömmer sig där de kan hitta föda och eftersom de framförallt äter andra insekter kan de därför återfinnas i bokhyllor, bakom lister och andra insektsrika platser. Både den långsprötade och den vanliga silverfisken gillar även att äta livsmedel som mjöl och bröd, samt avlagringar som lägger sig runt avloppen.

Tips för att bli av med dem

För att bli av med silverfiskarna ska du försöka hålla det rent hemma och framförallt runt avlopp. Då får de inte lika rik tillgång till föda. Om du har många silverfiskar hemma – försök att ta reda på om du har en fuktskada, eftersom det kan vara orsaken till invasionen.

Stärkelse i papper och tyg är en annan favoritföda, så låt inte böcker, papper eller kläder ligga framme längre än nödvändigt. Ett knep är att spraya rödcederolja längs med de platser du har sett krypen, samt vid golvlister, badrumsväggar och under mattor. De gillar inte doften och försvinner av sig själva. Ättika fungerar också. Det går även att sätta ut silverfiskfällor som du kan köpa, men du kan även göra egna fällor.

Har du väldigt många silverfiskar som verkar komma tillbaka oavsett vad du gör, kan det vara dags för sanering. Då lägger skadedjursbekämpare ut gift och både ägg och levande silverfiskar dör.