Veganska kläder – bra för både miljön och plånboken
Det är lätt att tänka att om man är vegan så handlar det endast om vad man äter, men just veganism handlar om så mycket mer än bara en kosthållning. Även om ordet ibland används lite löst så betyder det egentligen en person som strävar efter att leva ett liv med så lite djurpåverkan som möjligt, och däribland också ofta att leva väldigt miljövänligt.
Tänk på material
Kläder är något som produceras i en ofantligt stor skala, och det kan tyckas vara som en djungel att leta efter veganska kläder, men de finns. Frågan är bara var linjen dras för vad som är veganskt eller inte.
Är plast veganskt?
Man kan tänka att allt som inte kommer direkt från djur är veganskt, och då är det lätt att handla kläder i bomull och syntetiska material som polyester. Dilemmat som ofta uppstår är frågan om plastmaterial som polyester verkligen är veganska, för även om de inte är tillverkade av ett djurmaterial så skadar de i längden miljön där djuren lever. När plasttyger tvättas släppsnmikroplaster ut i vattnet och bara under tillverkningen bildas farliga ämnen som åker ut i luften. Material som ekologisk bomull och lin är betydligt bättre för miljön och är så gott som fria från djurpåverkan.
Handla begagnat istället för nyproducerat
I de veganska värderingarna finns ofta en tanke om att göra så lite påverkan på miljön som möjligt. Att då försöka att återanvända, återbruka och handla begagnat är alltid bättre än att handla nyproducerat, hur miljövänligt och veganskt materialet än är.
En tröja på loppis kommer alltid vara mer miljövänlig än den mest ekologiska tröjan som är nyproducerad. Om man köper begagnade kläder i syntetmaterial finns det speciella påsar att lägga kläderna i inför tvättning för att mikroplasterna inte ska åka ut i vattnet. Genom att handla sina kläder secondhand bidrar man till ett mer hållbart kretslopp vilket verkligen går hand i hand med veganismen.