Återanvänd dina gamla kläder

Om du har samlat på dig mycket kläder och prylar kanske det är dags att städa ur lite. Istället för att slänga allt kan du göra dig av med allt på ett mer miljövänligt sätt. Du kan även återanvända kläderna på flera olika sätt, med bara lite fantasi och enkla medel. Här kommer tips om hur du kan återanvända eller göra dig av med dina gamla kläder:

Skapa ett lapptäcke

Om du har kläder som fortfarande har fina partier kan du skapa ett snyggt lapptäcke. Det är inte svårt alls om du har en symaskin och du kan följa den här guiden. Du klipper helt enkelt ut lappar ur kläderna och de ska vara i samma storlek. Lapparna sys fast i varandra och ibland kan du även behöva sy fast vlieseline för att ge lite mer stadga. En baksida sys fast och allt stoppas med vadd. Det är inte mer komplicerat än så, och självklart kan du även skapa en lappkudde om du hellre vill det.

Arrangera en loppis

Har du mycket du vill göra dig av med kan du arrangera en loppis där du säljer dina gamla saker. Det är väldigt populärt med loppisar och det är lätt att arrangera. Ett tips är att hyra förråd som du kan flytta alla saker som du vill sälja till. Det ger dig en bra överblick över hur mycket du har och sälja. Dessutom kan du låta sakerna stå kvar i förrådet fram till dess att den optimala loppistiden är här – våren och sommaren. Sätt gärna ut annonser i din lokaltidning och annonsera på Facebook. Om du vill arrangera en större loppis finns det säkert andra som vill vara med.

Sy om till andra plagg

Om du är duktig på att sy kan du sy om dina gamla plagg till nya kreationer. En lång t-shirt kan enkelt kortas av för att bli en trendig magtröja, klänningar kan bli kjolar och gamla koftor med slitna armar kan bli en snitsig väst. Det finns mycket inspiration att ta del av om du vill göra om dina gamla kläder. Glöm inte heller bort att det är lätt att färga om kläder direkt i tvättmaskinen, genom att köpa textilfärg och salt i matbutiken. Är du trött på ett plagg kan du lätt ge det nytt liv med lite färg.

Skänk till välgörenhet

Är plaggen hela och fortfarande går att använda så kan du skänka dem till välgörenhet. Det ger vanligtvis inga pengar, men låter kläderna få ett nytt liv och är mer miljövänligt. Kolla om du har Erikshjälpen, Stadsmissionen eller Myrorna i din närhet. De tar emot donationer av kläder, möbler och andra saker. Ett plus är att inkomsterna från de saker som de säljer går till välgörenhet och hjälper de svagaste i vårt samhälle.

Fixa en bytardag

Ett roligt alternativ är att arrangera en bytesdag med personer som också har saker de vill bli av med. Det är lika enkelt som det låter – alla tar med sig sina saker till en bytesplats, sedan byter man med varandra. Att arrangera en bytardag är ofta enkelt och kan göras genom sociala medier, eller genom att du helt enkelt hänger upp lappar på skolan, jobbet eller i matbutiker.